Met het project Oostvaardersoevers willen zeven regionale partijen een water- en visverbinding realiseren van het Markermeer met de Oostvaardersplassen en de Lepelaarplassen. Deze verbinding zorgt voor versterking van de natuur in Nationaal Park Nieuw Land. Er zijn drie onderzoeksalternatieven opgesteld waarvoor een milieueffectrapportage (m.e.r.) wordt gemaakt. Van 8 mei tot en met 18 juni 2020 was het mogelijk een reactie te geven op de onderzoeksalternatieven en of de belangrijkste milieuaspecten. De ingediende zienswijzen en de reactie daarop is te lezen in de Nota van Antwoord.
Milieueffectrapportage
Om te komen tot het Voorkeursalternatief wordt in deze fase van het project Oostvaardersoevers vrijwillig een milieueffectrapportage (Plan-m.e.r.) uitgevoerd. Hierbij wordt in kaart gebracht welke gevolgen het project heeft voor bijvoorbeeld natuur, bodem, water, landschap en cultuurhistorie. De resultaten van dit onderzoek worden gebundeld in een milieueffectrapport (MER). Het MER zorgt ervoor dat het milieubelang volwaardig kan meewegen wanneer de voorkeursbeslissing wordt genomen.
Notitie Reikwijdte en Detailniveau
Met de Notitie Reikwijdte en Detailniveau (NRD) zijn vooraf betrokkenen geinformeerd over de gewenste inhoud en diepgang van het milieueffectrapport (MER) dat voor het project wordt opgesteld. De reikwijdte geeft aan:
- wat het voornemen is,
- welke alternatieven en varianten in het MER worden onderzocht,
- welke (milieu- en omgevings)thema’s in beeld worden gebracht (wat er wordt onderzocht).
Het detailniveau betreft de diepgang en methode van het onderzoek (hoe er onderzoek wordt gedaan). Op de NRD konden betrokkenen zienswijzen indienen over zowel de reikwijdte als het detailniveau.
Onderzoeksalternatieven
De alternatieven zijn tot stand gekomen op basis van gesprekken met experts, belanghebbenden en resultaten van onderzoek. De ideeën die door omwonenden ingebracht zijn naar aanleiding van de Startbeslissing Oostvaardersoevers, zijn ook meegenomen in de totstandkoming van de onderzoeksalternatieven. Deze alternatieven zijn opgenomen in de Notitie Reikwijdte en Detailniveau. Er zijn drie onderzoeksalternatieven:
- Alternatief Bestaande infrastructuur optimaal gebruiken;
- Alternatief Concentreren;
- Alternatief Verdelen.
Aanpak onderzoek
De alternatieven worden beoordeeld op de mate waarin ze een bijdrage leveren aan de gestelde projectdoelen. Ook worden de milieueffecten beoordeeld van de alternatieven voor de gebruiksfase en waar relevant de aanlegfase. De milieuaspecten die beoordeeld worden zijn:
- natuur,
- water,
- bodem,
- landschap,
- cultuurhistorie en archeologie,
- gebruikswaarden,
- duurzaamheid/klimaat.
De beoordelingen zijn vooral kwalitatief en gebaseerd op expert judgement.