Het ligt voor de hand dat groene gebieden, aantrekkelijke oevers en helder water goed samengaan met recreatie. Toch vraagt de stap naar een succesvolle praktijk nog veel denkkracht en creativiteit. Die zijn gelukkig ruim voorhanden, zo bleek opnieuw bij de tweede Recreatiebijeenkomst.
Op 11 mei bogen ondernemers, belangenorganisaties en bestuurders zich over een lijst die maar liefst 81 plannen en initiatieven bevat. Van kusthotels tot eco-lodges, van zitplekken aan het water tot recreatie-eilanden. De lijst omvat plannen van particulieren (ondernemers) en een groot aantal publieke initiatieven. Bij de discussies bleek dat ecologie niet altijd direct als bondgenoot van initiatief en ontwikkeling wordt gezien. Sommigen vrezen een remmende werking van natuurbescherming. Toch liggen er ook enorme kansen waar ecologische ontwikkeling en recreatief slim met elkaar worden verbonden.
Natuurontwikkeling kan zelfs de motor zijn. Dat bleek uit een paar voorbelden.
- Luwtemaatregelen kunnen vaarwater rustiger maken en veiliger voor kleinere schepen en bootjes. In rustig, vlak vaarwater zie je sneller een kind leren zeilen dan op een grote plas. Een haven kan daardoor aantrekkelijker worden.
- Nieuwe eilanden kunnen een uitnodigend vaardoel zijn. Met de huidige schaal van het Markermeer zijn de vaardoelen vanuit de meeste havens ver weg. Nabije vaardoelen zijn dan een aantrekkelijk alternatief naast dagtochten.
- De nabijheid van een oermoeras zou de Trintelhaven een interessant vaardoel kunnen maken, gekoppeld aan een informatie- of bezoekerscentrum.
- Rijke natuur trekt altijd mensen. Een aansprekend voorbeeld is het gebied Lepelaarplassen; dit heeft inmiddels landelijke naam en faam. De verbinding met de geplande buitendijkse natuur op een Lepelaareiland zal de variantie en aantrekkelijkheid verder kunnen doen toenemen.
Kortom, het vinden van samenhang en synergie tussen ecologie en recreatie/toerisme kan ook hier vertrekpunt zijn voor succes.