Er was enthousiasme en instemming met de aanpak die WMIJ voorstelt: de verbinding van ecologische kosten met opbrengsten, en de zoektocht naar synergie tussen ecologie, veiligheid en recreatie.
De toekomst van het Markermeer-IJmeer vraagt een bijzondere samenwerking met zeer diverse partijen. Versterking van de natuurkwaliteit en leefbaarheid zijn belangrijke doelstellingen. Daarom maakt de visie op een Toekomstbestendig Markermeer-IJmeer deel uit van het Rijks-Regio Programma Amsterdam – Almere - Markermeer (RRAAM). WMIJ werkt binnen de context van de zogenaamde RAAM-brief de plannen uit. Binnen het RRAAM-project werken rijks en regionale bestuursorganen samen en kunnen ook marktpartijen worden betrokken.
Het college van Rijksadviseurs is op 26 april j.l. bijgepraat over de aanpak en de voortgang. Er werd uitgebreid gesproken over de samenhang in het WMIJ-plan tussen de pijler ecologie en de pijler economie en gebruik; de kansen om economische dragers te vinden voor ecologische versterking. Het college onderschrijft die aanpak. Het college ziet ook veel in het zoeken naar onderlinge versterking van ecologie, veiligheid en recreatie. Een voorbeeld daarvan is de dijkversterking aan de Noord-Hollandse kant waarbij verschillende ingrepen kunnen optellen tot meer veiligheid en tegelijk een betere natuur- en waterkwaliteit.
Het college van Rijksadviseurs ziet met belangstelling uit naar de voorstellen van de verschillende werkmaatschappijen en overweegt op grond daarvan een onafhankelijk advies op te stellen voor het kabinet.