Waterplanten, vissen en vogels
Een belangrijke ontwikkeling in de stand van 2017 in vergelijking met 2014 is de verdere uitbreiding van het areaal waterplanten, zowel fonteinkruiden als kranswieren. Daarvan profiteren macrofauna, kleine plant minnende vissen en waterplanten-etende vogels. Vissen profiteren ook van het oplossen van knelpunten in vismigratie. Ondanks deze positieve ontwikkeling zijn er ook soorten in het Markermeer waar het niet goed mee gaat. Het aantal broedparen van de aalscholver vertoont nog steeds een neergaande trend. Ook de brilduiker en de kuifeend zijn in aantal achteruitgegaan. Voor een aantal Kaderrichtlijn Water-doelen (KRW) is er nog een substantiële opgave. Het meest in het oog springend is daarbij de zeer lage score (<0,1) voor drijvende vegetatie, emerse vegetatie en oevervegetatie.
Stand van 2017
De 3 deelthermometers samen geven in de uitlezing 2017 een eenduidig, objectief en eenvoudig inzicht in de toestand van de ecologie van het meer zowel onder als boven water. Over de gehele linie vertoont de ecologie van het Markermeer-IJmeer een positieve ontwikkeling. Alle 3 de deelthermometers:
- Natura 2000
- Kaderrichtlijn Water (KRW)
- Systeemcondities Toekomstbestendig Ecologisch Systeem (TBES)
staan in 2017 hoger dan in 2014. Het gaat de goede kant op, maar er is nog een aanzienlijke opgave voordat alle doelen zijn gerealiseerd. Bij ruimtelijke ontwikkelingen is daarom zorgvuldig onderzoek nodig om te voorkomen dat de doelen waar het niet goed mee gaat verder achteruit gaan. Ook investeringen in de natuur van het Markermeer-IJmeer blijven de komende jaren nog nodig.
Snel inzicht in stand van de natuur
Het doel van de Natuurthermometer Markermeer-IJmeer is om beleidsmedewerkers, bestuurders, vergunningverleners en andere geïnteresseerden op een laagdrempelige manier te informeren over de ecologische toestand van het Markermeer-IJmeer. Hieruit kan worden afgeleid of er al dan niet een natuuropgave is of dat er ruimte is voor (economische) ontwikkelingen. De Natuurthermometer is opgebouwd uit deelthermometers die de huidige toestand weergeven van:
De thermometer wordt 1 keer in de 3 jaar uitgelezen. De natuurthermometer is in 2014 ontwikkeld. Toen verscheen ook de 1e editie.