Minister Schultz van Haegen van Infrastructuur en Milieu heeft het voorkeursalternatief van de “MIRT verkenning Luwtemaatregelen Hoornse Hop” goedgekeurd. Het natuurproject Luwtemaatregelen is een project van IenM, EZ en de provincies Noord-Holland en Flevoland.
Het voorkeursalternatief is een groep dammen ten oosten van het gebied Hoornse Hop van in totaal zo’n 2,5 km lang (zie figuren 1 en 2). De dammen zorgen voor afname van waterdynamiek en het vergroten van doorzicht in water. Daardoor krijgen waterplanten voldoende licht om tot ontwikkeling te komen. Van meer en grotere diversiteit aan
waterplanten profiteren vissen, macrofauna en ook de vogels.
Ecologie Markermeer-IJmeer
Het gaat al lange tijd niet goed met de ecologie van het Markermeer-IJmeer. Dit is vooral te merken aan de aantallen vogels die de laatste decennia sterk zijn afgenomen. Er is te weinig voedsel (waterplanten, vis en macrofauna) voor vogels. Belangrijkste oorzaken zijn het zwevend slib (door opwerveling) en de afname van voedingsstoffen in het water.
De luwtemaatregelen zijn - samen met de Marker Wadden en de aanleg van vispassages - de basis om van het Markermeer en IJmeer een toekomstbestendig ecologisch gezond systeem (TBES) te maken. Rijkswaterstaat gaat nu van start met de planuitwerking. De realisatie zal in 2016 plaatsvinden.
Doorontwikkelen
Het voorkeursalternatief kan worden doorontwikkeld door de dammen te voorzien van zandige talud (zie figuur 3). Hiermee wordt het gebied met gevarieerde waterplantvegetaties verdubbeld en zal zich oevervegetatie ontwikkelen, die zo belangrijk is als paai en opgroeigebied voor vis. Vanwege de grote bijdrage aan Natura2000 en KRW wordt gekeken naar financieringsmogelijkheden voor deze doorontwikkeling.
Het lange termijn-toekomstbeeld is een archipel van eilanden (zie figuur 4), voor nog meer natuur en recreatiemogelijkheden. Er worden (nu) echter geen aanvullende stappen gezet om dit na te streven.
Cocreatie
Het voorkeursalternatief kwam mede tot stand door een omvangrijk participatieproces. Overheden, natuur- en recreatiepartijen en vele andere organisaties - zo’n 35 in totaal - hielpen tijdens werksessies en informatieavonden de voorkeursvariant vorm te geven (cocreatie). Het resultaat is een breed gedragen ecologisch effectieve voorkeursalternatief dat valt binnen het budget.
Voor meer informatie zie: http://www.markermeerijmeer.nl/hometext1/HoornseHop/default.aspx
Adriaan van Doorn (IenM: adriaanvandoorn@minienm.nl)/ Ralph Sam (RWS: ralph.sam@rws.nl)