Eerste eiland boven water
De kaart van Nederland is veranderd! Met een eiland van maar liefst 250 hectare in het Markermeer doet ons land haar waterbouwkundige naam weer eer aan. Projectdirecteur Roel Posthoorn van Natuurmonumenten: “Begin mei kwam het eerste stukje land boven water en nu, vijf maanden later, ligt er een heel eiland. Daar hebben we met zijn allen keihard voor gewerkt en daar zijn we enorm trots op. Vandaag kon iedereen het resultaat met eigen ogen bewonderen.” En dat deden enkele honderden bezoekers, in navolging van staatssecretaris Van Dam die als eerste voet aan land zette op de Marker Wadden. Met driemaster Abel Tasman en in zijn kielzog een indrukwekkende vloot van grote en kleine schepen voer Van Dam naar het eerste eiland van dit unieke natuurproject. Na dit weekend is het eiland pas weer toegankelijk voor bezoekers in 2018.
Extra bijdragen voor de Marker Wadden
Staatssecretaris Van Dam van Economische Zaken trekt 4 miljoen euro extra uit voor uitbreiding van de Marker Wadden. Dit maakte hij zaterdag 24 september bekend tijdens zijn bezoek aan het eerste eiland van de toekomstige archipel. In totaal heeft het ministerie 19 miljoen euro beschikbaar gesteld voor de ontwikkeling van deze eilanden in het Markermeer.. Van Dam: ‘Fantastisch om te zien hoe zo’n eiland ontstaat. Duizenden vogels gebruiken dit eiland nu al om uit te rusten. Er is belangstelling vanuit het binnen- en buitenland voor dit project. De nieuwste technieken worden gebruikt om deze eilanden te realiseren waardoor het een uithangbord is voor het bedrijfsleven. Ik roep het bedrijfsleven op om mijn voorbeeld te volgen en ook in dit project te investeren.’
Afgelopen week maakten Gedeputeerde Staten van de provincies Noord Holland en Flevoland bekend bij te willen dragen aan Marker Wadden. Voor Noord Holland gaat het om een bijdrage van 4 miljoen euro. Flevoland wil naast de huidige bijdrage van 3,5 miljoen nog eens 3 miljoen bijdragen. Beide provincies stellen als voorwaarde dat ook andere partijen bijdragen. Provinciale Staten van beide provincies beslissen voor het eind van het jaar over deze bijdragen.
Natuurherstel Markermeer
Theo van de Gazelle, hoofdingenieur-directeur Rijkswaterstaat: “Rijkswaterstaat heeft een belangrijke taak om het Markermeer ecologisch te verbeteren. Hiermee laten we zien hoe we samenwerken met maatschappelijke partners aan een duurzame leefomgeving.“ De Marken Wadden is een uniek project voor de aanleg van een serie natuureilanden in het Markermeer. Het ontwerp pakt het slibprobleem aan en verrijkt het Markermeer met natuurlijke oevers en ondieptes. Zo kan er weer een gezond evenwicht ontstaan waar dieren en planten in het Markermeer zich goed kunnen ontwikkelen. Al tijdens de bouw zijn er duizenden vogels geteld die het eiland als slaapplek gebruikten, zoals visdiefjes, zwarte sterns en verschillende meeuwensoorten. ”Niet alleen de natuur profiteert van dit project, voor de regio komt er met dit nieuwe land een belangrijke recreatieve bestemming bij”, zegt Michiel Rijsberman, gedeputeerde provincie Flevoland. Bouwen met slib is bovendien een innovatieve techniek die over de hele wereld toepasbaar is.
Unieke samenwerking
Het project Marker Wadden kan worden gerealiseerd door een samenwerking tussen publieke en private partijen, in het bijzonder Natuurmonumenten en Rijkswaterstaat. De provincie Flevoland, het ministerie van Infrastructuur en Milieu, het ministerie van Economische Zaken en de Nationale Postcode Loterij (vanuit het Droomfonds) hebben geld beschikbaar gesteld voor de realisatie van de nieuwe eilandengroep. Hiervan wordt het eerste eiland aangelegd; voor het realiseren van het totale ontwerp zijn nog meer financiële middelen nodig.
Foto's:
- staatssecretaris Martijn van Dam zet stap op Marker Wadden (fotograaf Marten van Dijl).
- luchtfoto Marker Wadden (Natuurmonumenten)