Net als de bestuurders, zijn van de twaalf betrokken partijen ook ambtenaren en werknemers van maatschappelijke organisaties, heel wel in staat samen te werken aan een langetermijnvisie. Dat doen ze vanuit het besef dat hun werkzaamheden sterk met elkaar vervlochten zijn. Ecologie en water worden gezien als sleutelbegrip. Maar recreatie, landschap en verstedelijking zijn geen loze begrippen, maar zaken waarmee terdege rekening wordt gehouden.
Die conclusies zijn te trekken uit het tweede werkatelier Markermeer-IJmeer dat woensdag 7 november werd gehouden in het Zuiderzeemuseum te Enkhuizen. Het viel samen met een regiobijeenkomst IJsselmeer. Een kleine honderd geïnteresseerde deelnemers, onder wie relatief veel nieuwkomers, hadden zich aangemeld.
• Renske Peters, directeur Water bij V&W, opende het werkatelier met een verwijzing naar de noodzaak dat er in de toekomst iets moet gebeuren op het gebied van ecologische functies, zoetwatervoorraad, ontwikkeling en veiligheid. Het liefst integraal.
• Projectleider BIJ, Katja Portegies, vertelde in haar presentatie over de gevolgen van klimaatverandering, stijging van temperatuur en waterpeil en de noodzakelijk gevonden aanpassingen daardoor in het gehele IJsselmeergebied, inclusief Marker- en IJmeer. Lees verder
• Barbara Verbeek, projectleider TMIJ, belichtte met haar presentatie vooral de ecologische betekenis van het MIJ in (inter)nationaal perspectief en in relatie tot de Noordvleugelbrief, het BIJ, de OV SAAL-studie en het Masterplan Almere Pampus. Ze vertelde over een toekomstbestendig ecologisch systeem van ‘wetlands’ Lees verder
• In opdracht van het Rijk, Flevoland, Amsterdam en Almere werkend, liet projectdirecteur Almere Pampus, Robert Leferink in zijn presentatie verschillende varianten zien van woningbouwplannen die horen bij de Schaalsprong 2010-2030 voor de stad van maximaal 60.000 woningen. Lees verder
Flevolands gedeputeerde Andries Greiner citeerde ’s middags oud-minister Pieter Winsemius en noemde de materie een grote ruimtelijke en ecologische uitdaging. Samen met staatssecretaris Tineke Huizinga vormt de gedeputeerde een bestuurlijk duo in het UpR. Daaruit kwam het toekomstige ontwikkelingspilot De Natuurfabriek voort, al moest de gedeputeerde daarvoor nog wel samen met het Rijk de financiering rond zien te krijgen. Aan het eind van de middag sloot Greiners Noord-Hollandse collega Ton Hooijmaaijers de bijeenkomst af. In zijn toespraak deelde hij vooral zijn visie als VVD-bestuurder. Hij wees de zaal op de kernkwaliteiten waarover het hele gebied beschikt, te weten: het landschap, de wateren als zoetwaterbekkens, de open- en weidsheid van het water, beroeps- en recreatievaart en diversiteit van het ecologisch systeem. En hij sprak over een toenemende behoefte aan waterrecreatie onder ouderen.
’s Morgens en ’s middags kon de zaal meedoen. Daarbij kwam een grote betrokkenheid aan het licht. Er kwamen vragen en opmerkingen over de omvang van het voorzieningengebied, over vraagstukken rond peilbeheer en ecologie, de noodzaak van waterberging waardoor de ruimte voor uitbreiding van jachthavens in het gedrang kwam en over de invloed van buitendijkse op binnendijkse ontwikkelingen. In werksessies gingen de deelnemers groepsgewijs aan de slag met verschillende ontwerpvragen voor TMIJ en Pampus, met als opdracht om te kijken hoe hun ontwerp kon aansluiten op te maken keuzes in het BIJ. Het leverde creatieve presentaties op van kleurig ingevulde landkaarten op panelen waarmee o.a. oermoerassen, buitendijkse ontwikkelingen, waterbergingen en bebouwing in het water en land werden aangegeven.