Voor de gedeputeerden Andries Greiner van provincie Flevoland en Ton Hooijmaijers van Noord-Holland was dit overleg de eerste gelegenheid om de uitkomsten van de verkenning die afgelopen jaar is uitgevoerd, breed te delen met andere bestuurders in het gebied. De verkenning heeft een toekomstbeeld voor Markermeer en IJmeer opgeleverd, waarbij een zogeheten Toekomstbestendig Ecologisch Systeem de centrale spil is die in de komende vijftig jaar gaat bepalen op welke wijze het gebied zich kan gaan ontwikkelen. Hoe sterker de ecologie, hoe meer kans op andere ontwikkelingen in Markermeer en IJmeer.
Deze toekomst leidt tot kansen, maar er zijn ook risico’s en onzekerheden. De betrokken bestuurders die in Almere aanwezig waren, hadden daarom vooral veel vragen over de consequenties van de visie. Zo vroegen Noord-Hollandse gemeenten zoals Blaricum en Huizen naar de effecten van een Toekomstbestendig Ecologisch Systeem op de randmeren. Belangrijke kwestie hierbij is, wat er in de komende decennia gaat gebeuren met het waterpeil in het Markermeer-IJmeer. Gaat dat omhoog, wordt het losgekoppeld van het peil in het IJsselmeer, of gaat het rijk mogelijk kiezen voor het creëren van een open verbinding tussen de Waddenzee en alle achterliggende meren? Deze vragen worden momenteel door het ministerie van Verkeer en Waterstaat behandeld in het Beleidskader IJsselmeergebied en blijken bijvoorbeeld ook bij Noord-Hollandse kustgemeenten als Drechtenland en Stedebroec erg te leven. Verandering van het waterpeil kan voor de bollentelers in die gemeenten veel schadelijke effecten hebben.
De verkenning die afgelopen jaar is uitgevoerd en nu leidt tot de Toekomstvisie Markermeer-IJmeer, geeft nog geen antwoord op alle vragen. In de toekomstvisie wordt een beeld geschetst van de ontwikkelingsruimte die ontstaat, wanneer de ecologie in het Markermeer-IJmeer wordt versterkt. Versterking van de ecologie leidt tot kansen voor recreatieve ontwikkelingen en mogelijk buitendijkse woningbouw. Bovendien kan het Markermeer-IJmeer dan de functie blijven vervullen van zoetwaterreserve.
Andere belangrijke opmerkingen die werden gemaakt tijdens het portefeuillehouderoverleg waren:
- Schenk in de toekomstvisie meer aandacht aan de cultuurhistorische waarde van het gebied en de gemeenten eromheen, evenals aan de betekenis van het toerisme.
- Geef Lelystad en Almere de kans om een “gezicht” naar het water te krijgen.
- Goede bescherming tegen het water staat voorop.
- Pas op dat recreatie voor de kust, bijvoorbeeld op nieuw aan te leggen eilandjes, niet ten koste gaat van de weidsheid van het gebied.