De zoektocht naar een goede balans tussen de opgaven voor water, natuur en verstedelijking draagt bij aan het vestigingsklimaat en de leefbaarheid in de gebieden die grenzen aan het IJsselmeergebied. Het bestaande beleid biedt hiervoor kaders, maar mist voldoende richtinggevend perspectief en concrete uitwerking. Het Rijk wil samen met de andere partijen in het gebied meer synergie creëren tussen de verschillende opgaven en deelgebieden. De ambitie is om, vanuit een integrale blik op het IJsselmeergebied, het beleid van de verschillende overheden beter op elkaar af te stemmen en de beschikbare middelen optimaal in te zetten.
Water is het verbindende element. In de Gebiedsagenda IJsselmeergebied 2050 wordt de verbinding gelegd tussen ontwikkelingen in het water en op het daaromheen liggende land. Dat biedt kansen aan provincies en gemeenten om in ruimtelijke visies het land beter te verbinden met het water. Projecten dragen daardoor maximaal bij aan de omgevingskwaliteit en de optimale benutting van potenties van het gebied.
In het IJsselmeergebied komen veel ambities, opgaven en investeringsprojecten van Rijk en regio samen. Daarom neemt het Rijk het initiatief om een gebiedsproces op te starten met partners in de regio - andere overheden, belangenorganisaties, burgers, kennisinstellingen en het bedrijfsleven - om gezamenlijk een Gebiedsagenda 2050 voor het IJsselmeergebied op te stellen. Deze Gebiedsagenda is gericht op het creëren van een richtinggevend perspectief voor het gebied, een kennis- en innovatieagenda en een gezamenlijke uitvoeringsagenda voor maatregelen en projecten.
De Gebiedsagenda IJsselmeergebied biedt voor de stuurgroep Markermeer-IJmeer het platform om projecten die in het Markermeer-IJmeer ten behoeve van het Toekomstbestendig Ecologisch Systeem (TBES) worden uitgevoerd, in een gezamenlijke agenda en waar nodig op de schaal van het hele IJsselmeergebied te verbinden met thema’s als waterveiligheid, zoetwatervoorziening, recreatie, ontwikkeling cultuur-historische waarden, energietransitie en verduurzaming visserij.
Meer informatie
- Op de website Agenda IJsselmeergebied 2050 vindt u meer informatie.
- Storymap Zuiderzee-IJsselmeergebied. Op deze website worden thematische verhalen van het gebied gepresenteerd. Verhalen van het verleden en van het heden met aandacht voor actuele projecten als Marker Wadden, Blauwe Energie en de Nieuwe Deltawerken. De Storymap is ontwikkeld in opdracht van het Ministerie van IenM in samenwerking met ESRI.
- Film waarin de IJsselmeerbiografie centraal staat. Deze film is gemaakt in opdracht van de Rijksdienst voor Cultureel Erfgoed.
- Film 'IJsselmeergebied: verleden, heden, toekomst'. Deze film van mei 2016 is door medewerkers van het Ministerie van IenM en Stichting Het Blauwe Hart samengesteld op basis van bestaand beeldmateriaal en geeft een impressie van verleden, heden en toekomst van het IJsselmeergebied.
De samenstellers hebben hun uiterste best gedaan om bronnen en rechthebbenden van beeldmateriaal dat wordt gebruikt te achterhalen en te vermelden. Wanneer desondanks beeldmateriaal wordt getoond waarvan u (mede)rechthebbende bent en voor het gebruik waarvan u niet als bron of rechthebbende wordt genoemd, ofwel voor het gebruik waarvan u geen toestemming verleent, kunt u zich in verbinding stellen met de samenstellers. De film heeft een informatief, educatief, non-commercieel karakter.